Den gode historien i Birkenes: Mening i hvert bilde

Innhold

Hos ressurssenteret i Birkenes kommune er veggene dekorert av bilder av barn i alle aldre, og noen voksne. Hvert bilde har en mening. Målet er at alle skal føle seg velkommen.

Jorunn sittende på familieterapirommet under bildene av skulpturene fra Vigelandsparken i Oslo.

FAMILIETERAPIROMMET: – Når vi snakker med foreldrene, sitter vi på familiterapeutens kontor. Da setter alltid vi i familieteamet oss her, under bildene, så foreldrene ser rett på bildene, opplyser Jorunn Eikeland Olsen.

– For noen kan det være stressende å komme inn her, på helsestasjonen eller ressurssenteret. Å ha noe fint å hvile øynene på kan få dem til å slappe av og føle seg velkommen. Alle skal føle seg velkommen her, det er veldig viktig, sier Jorunn Eikeland Olsen, helsesykepleier, seksologisk rådgiver og ikke minst fotografen bak den flotte og omfattende fotoutstillingen som pryder veggene på venterommet, møterommet, familieterapirommet og korridorene ved ressurssenteret på Birkeland.

Brukte ett år

Utgangspunktet for bildene er bildet på kommunens visjonsplakat; bestemorshender som omfavner barnehender som holder et hjerte.

– Jeg fikk spørsmål om å lage noe som kan relateres til det, men sa jeg måtte lage det på min måte, forteller Jorunn. Hun brukte ett år på å lage fotoutstillingen. Alt arbeidet er gjort på dugnad på fritida, noen av kostnadene er dekket av ressurssenteret, resten har Jorunn jobba inn.

– Jeg holdt en del foredrag rundtomkring. Pengene jeg fikk for det er brukt på disse bildene, forteller helsesykepleieren. Bildene er tatt i Jorunns hjemmestudio og printa ut på aluramme. Motivene er hovedsakelig barn, ungdom og voksne, de fleste fra Birkenes, men også noen utenbygds fra. Alle har fått bildefilene og gitt samtykke til at de kan brukes på ressurssenteret, understreker Jorunn før hun tar oss med på en visningsrunde.

På jordmorkontorett henger lyse og mørke bilder av nyfødte barn og mor og barn.

JORDMORKONTORET: Her er bildene mørke for å illustrere at barnet ligger inni magen, og for å lage en forskjell mellom før og etter fødsel.

Mor og barn

Første stopp er jordmorkontoret innerst i gangen på helsestasjonen, hvor temaet ikke unaturlig er mor og barn.

– Her på jordmors kontor vil jeg vise omsorgen mellom mor og barn. Her er bildene mørke for å illustrere at barnet ligger inni magen, og for å lage en forskjell mellom det som er før og det som er etter fødsel, forklarer Jorunn.

Vi går videre til venterommet ved helsestasjonen. Der finner vi bilder av barn i ulike aldre, med ulik hud- og hårfarge. Alle er kledd i dongeribukser og hvite t-skjorter.

– Det er for å få fram personene og barna, ikke klærne, presiserer Jorunn.

– I alle rom skal det være litt mangfold, litt forskjellig alder, kjønn og farge, legger hun til.

Bildene som Jorunn kaller hovedbildene henger i gangen ved helsestasjonen og viser barn og ungdom i alle farger, kjønn og aldre.

«HOVEDBILDENE»: Gangen fra resepsjonen og innover mot kontorer og møterom er dekorert med det Jorunn kaller hovedbildene. De får mye positiv oppmerksomhet av besøkende til helsestasjonen og ressurssenteret.

Stort fokus på mangfold

I korridoren utenfor resepsjonen henger det Jorunn kaller hovedbildene. De viser i hovedsak barn og ungdom, fra nyfødt til tenåring. Ett bilde skiller seg litt ut. Det har også en helt spesiell betydning.

– Det viser både likekjønnet forhold og bestemorfanget. Det viser et stort mangfold. Vi jobber jo med alle mennesker her, så det er for at alle skal føle seg inkludert og at vi kan romme alle, forklarer fotografen. I enden av korridoren ligger møte- og lunsjrommet Varpelia. Her finner vi en bildesky med barneportretter.

– Når vi sitter og jobber der inne, skal vi tenke på at vi jobber for barns beste, derfor henger det en sky av barn der. Den skal minne oss på det, framholder Jorunn. Utenfor PPT-kontoret henger tre bilder av litt eldre barn som holder hvert sitt store røde hjerte.

– Når du jobber med bilder i flere rom, må du ha noe som skiller dem, derfor de store røde hjertene, bemerker Jorunn. De store tøyhjertene har hun – selvsagt – sydd selv.

Foreldre og barn

Siste stopp på fotorunden vår er kontoret til familieterapeut Sara, eller familieterapirommet, om du vil. Bildene her skiller seg ut fra de andre. De viser riktignok mennesker, men ikke levende mennesker, derimot skulpturer, fra Vigelandsparken i Oslo. Motivene er foreldre og barn.

– Det er jo dét vi jobber med – forholdet mellom foreldre og mellom foreldre og barn, påpeker Jorunn, som sammen med tre andre utgjør familieteamet i Birkenes kommune.

Ettersom de fleste «fotomodellene» kommer fra birkelandsområdet er det mange som kjenner seg igjen eller gjenkjenner venner, naboer og bekjente på bildene når de besøker helsestasjonen og ressurssenteret. Men fotoutstillingen får mye oppmerksomhet fra andre besøkende også. Jorunn kan fortelle at det er mange positive tilbakemeldinger å få.

– Det er det. Ungene går gjerne nedover ganga for å se på bildene. Det skaper et fokus på hva vi holder på med, sier fotografen, fornøyd med at bildene skaper nettopp den ønskede oppmerksomheten.

Bildet viser stort mangfold i form av flerkjønnet samliv, flere generasjoner og foreldre og barn.

MANGFOLD: Dette bildet skiller seg ut fra de andre hovedbildene. – Det viser et stort mangfold. Vi jobber jo med alle mennesker her, så det er for at alle skal føle seg inkludert og at vi kan romme alle, forklarer Jorunn.

Mangfoldsplakat

Fotoprosjektet er likevel ikke helt ferdigstilt. Jorunn har nemlig en liten joker i ermet; en plakat bestående av mange ulike bilder som viser et stort mangfold. På plakaten står det å lese at her kan du spørre om både fysisk, psykisk og seksuell helse.

– Det er i tråd med veilederen vår, understreker helsesykepleieren. Som seksologisk rådgiver er hun litt ekstra opptatt av nettopp seksuell helse.

– Vi skal jobbe med alle helser, for det påvirker oss alle. Jeg snakker mindre om seksuell helse, men den betyr like mye. Jeg jobber i ungdomsskolen, der tar vi det opp.

Mange samtaler med ungdom

Ungdomsskolen, ja. Vi kan ikke skrive om Jorunn Eikeland Olsen uten å nevne Valstrand skole, ungdomsskolen på Birkeland, hvor hun ha hatt sitt daglige virke som helsesykepleier de siste 18 åra. Det innebærer mye kontakt og mange samtaler med ungdom, om psykisk helse, men også om seksuell helse.

– Vi fokuserer på hvordan de har det, så det kommer mye fram, forteller Jorunn. Alle som begynner i 8. klasse har en 8. klassesamtale med helsesykepleier, eller helsesøster, som Jorunn fortsatt kaller seg.

– Da snakker vi om mange temaer; hvordan de har det på skolen, hvordan de har det hjemme, hva de spiser, hvor mye de spiller, følelser, det er en screeningsamtale alle som begynner på ungdomsskolen har, en veldig fin samtale for å bli kjent med dem og de med oss. Hvis vi avdekker noe der, følger vi det opp. Det er viktigviktig og veldig gøy.

PÅ venterommet på helsestasjonen henger bilder av barn i ulike aldre.

VENTEROMMET: Jorunn ønsker at bildene skal få besøkende til helsestasjonen og ressurssenteret til å senke skuldrene og føle seg velkommen.

Gøy med utfordringer

– Det er utrolig gøy å jobbe med ungdom. Det er jo utfordringer, og dét er gøy å jobbe med. Så skal det ikke alltid så mye til før de får det bedre. Ting er ikke så fastlåst. Det er det forebyggende perspektivet vi som helsesykepleiere har, presiserer Jorunn. Den største utfordringen er tid, å ha tid nok til alle som ønsker en prat.

– Det er vanskelig å måtte avvise noen. Det er ofte kø foran døra, da er det vanskelig å si «du må vente til i morra», forklarer helsesykepleieren og legger til at det bare blir mer og mer å gjøre. Nå er det kommet et stort kull med 8. klassinger over fra barneskolen. Det betyr mange samtaler og mye å ta fatt i. Derfor er det ansatt en helsesykepleier til på Valstrand.

Liker de vanskelige samtalene

Det er ikke vanskelig å se at Jorunn elsker jobben sin, elsker kontakten med ungdommene, og det hun liker aller best er de vanskelige samtalene.

– Det er absolutt noe av det mest givende jeg kan tenke meg. Da kan vi få anerkjent det som plager eleven og bidra til å finne en løsning, forklarer helsesykepleieren. Hun medgir at hun nok kan bli sett på som ungdommens beste venn. Men det er forbigående, ler Jorunn.

– Med en gang de er ferdige hos meg hilser de ikke på meg. Og det er fint. For da er de ferdige med det. Men hvis det skulle dukke opp noe nytt, så kommer de tilbake.

På møterommet Varpelia henger en bildesky med bilder av barn. SLT-koordinator Malene Berntsen i forgrunnen.

VARPELIA: Bildeskyen på møterommet Varpelia skal minne de ansatte om at de jobber for barns beste. SLT-koordinator Malene Berntsen med kaffekoppen. 

Foreldrene viktige

Jorunn setter også stor pris på samarbeidet med foreldrene.

– Jeg ser mer og mer at hvis det er tyngre ting elevene sliter med, er det verdifullt å dra foreldrene ned hit på ressurssenteret og få dem til å samarbeide med oss om å hjelpe eleven, forklarer Jorunn, som er glad kommunen har hatt familieterapeut i 100 prosent stilling noen år nå. Hun har selv søkt seg inn på familiterapistudiet til høsten for å lære mer om faget. Kompetanse er viktig, det samme er ressurser – hoder og hender. Det er ofte et knapphetsgode innenfor Jorunns fagområde.

– Elevene sier at de gjerne ville hatt helsesøster på skolen hver dag. Jeg er der tre dager i uka, forteller hun. Hvis hun fikk en stor sum penger til å bruke på hva hun ville er det ikke overraskende dét hun ville brukt dem på; helsesykepleier i full stilling på alle skolene.

– Når elever bestemmer seg for å fortelle om noe veldig vanskelig, så vil de gjerne fortelle det der og da, for det kan fort forsvinne noe fra torsdag til mandag. Og så ville jeg tatt psykisk helse mer inn i klasserommet, sier Jorunn Eikeland Olsen, helsesykepleier ved Valstrand skole.  

Sagt om Jorunn

Marianne Fredrikke Spilling Henriksen, lærer, spespedkoordinator, rådgiver og assisterende teamleder ved Birkenes Læringssenter, om fotoutstillingen: «Hun har gjort en formidabel jobb, og hun har en helt spesiell tanke bak hvordan bildene er hengt opp. Jeg ble helt fascinert og rørt.»

Birte Kittelsen, assisterende rektor på Valstrand, om helsesykepleieren: «Jorunn er alltid positiv, hun er til stede for elevene og strekker seg langt for å møte deres behov. Hun er faglig dyktig, samtidig som hun også utvikler seg innenfor nye fagområder. Hun er en god støttespiller, ikke bare for elevene, men også for personalet som får god veiledning av henne. Hun deler gjerne av sin kunnskap og bidrar også inn i undervisningen innenfor viktige temaer som livsmestring, psykisk helse og seksualitet.»

Fakta om Jorunn

Alder: 53

Sivil status: Gift, tre voksne barn

Utdanning: Lærer og helsesykepleier med spesialisering innen seksologisk rådgivning

Jobb: Helsesykepleier ved Valstrand skole på Birkeland, har tidligere jobba som lærer ved Møglestu videregående i Lillesand

Den gode historien - Logo