Velkommen til Birkelandsdagene 18.-20. august!

Innhold

Kommende helg er det klart for Birkelandsdagene, i år med «ny vri» på sentrumsdagen fredag og premiere på et flunkende nytt lokalhistorisk spel søndag kveld!

Publikumsansamling foran utescenen på Tobias' Jorde under "Liv på Strøget".

Fredag 18. august blir det «Liv på Strøget/Tobias’ Jorde» fra kl 14-19. Dette blir en dag for hele familien, og vi oppfordrer alle til å legge turen til jordet og Birkeland sentrum disse timene! Utover dagen blir det ulike aktiviteter for barn og unge med hinderløype, frisbeegolf, skattejakt, ansiktsmaling m.m. Vi får besøk av en vandrende klovn. og kanskje også elgen Birk dukker opp?

Marikken flytter ned på jordet, og det blir stort moteshow med musikk og garantert god stemning.

Birkenes sparebank sponser gratis barne-og familiekonsert med bandet «Naboen min» som kommer fra Vestlandet.I 2018 vant bandet Spelemannsprisen for beste barneplate. «Birkeland soul kids» blir også med. Dagen avsluttes med god gammeldags slåttonn. Slåttekarer og slåttedamer vil slå blomsterenga. Inger Slågedal informerer om slått før i tida.

Butikkene i sentrum oppfordres til å ha ekstra tilbud og aktivitet denne dagen. Vi håper det er flere som ønsker salg/infostand slik at det blir skikkelig liv på Tobias jorde denne fredagen! Spesielt ønskes matboder velkommen slik at folk kan få seg en bite mat istedenfor å spise middag heime.

Har du noe å selge eller informere om er det bare å ta kontakt med Birkenes IL håndballgruppa på mobil 456 06 323. Rigging av boder skjer fra kl 13.

Bilde fra veteranbilutstillingen under brukt- og delemarkedet i Birkenesparken.

Veteranbilutstillingen under brukt- og delemarkedet i Birkenesparken pleier å romme flere hundre kjøretøyer fra ulike tidsepoker.

Lørdag 19. august er det klart for brukt- og delemarkedet som har vært arrangert helt siden 1996. Fra starten var arrangementet ved Birkeneshallen, men plassen ble for liten, og i 2005 ble det flyttet til Birkenesparken.

Det blir masse liv og røre i parken med brukt- og delemarked, veteranbilutstilling, trialoppvisning, underholdning, lotteri, barneaktiviteter m.m. Veteranbilparade er alltid artig å se på, og i år er temaet «amerikanske biler». Barnestands har vært et populært innslag de siste årene, og tilbudet fortsetter i år. Barn under 12 år kan ha egen stand der de selger gamle leker, tegneserier, sportsutstyr osv. Standprisen for barna er kun en 50-lapp! Det er mange barn som har både leker og utstyr de har vokst fra og gjerne kan selge til andre. I år vil «Rabersvigen jazzensemble» fra Kristiansand spille under markedet. De har vært der før, og det har vært mange som har ønsket gjenhør med de!

Olabilløp blir det i år igjen med langrennsgruppa i Birkenes IL som arrangør.

Dette markedet er et av Sørlandets største i denne sjangeren. Det har ofte vært over 4000 mennesker innenfor portene! Det er AMK og Birkenes IL (fotball og skiskyting) som arrangerer.

De som ønsker å selge noe må møte opp i Birkenesparken lørdag morgen mellom klokka 07.00 og 09.00 og får tildelt plass ved ankomst. Det er også mulig å komme fredag kveld mellom klokka 19 og 20.

Folkeliv utenfor kafé- og magasinbygget på Birkenes bygdemuseum under Grashamdagen.

Folkeliv utenfor museumskafeen på Birkenes bygdemuseum, Grasham, under Grashamdagene for noen år siden.

Birkenes bygdemuseum står for aktiviteter i idylliske omgivelser på musèet på Grasham, Tveide. Dagen starter med friluftsgudstjeneste ved Torill Farstad Dahl og Birkenes Hornmusikk. Etter gudstjenesten starter aktivitetene, og da er temaet «Alt hå tre kan bruges te». Det blir mange spennende trerelaterte aktiviteter. I det autentiske snekkerverkstedet til Åsulv Stoveland kan man oppleve reimdrevne maskiner, og barna kan snekre lastebiler og båter. De kan også smi et minisverd eller støype tinnfigurer, og kanskje dreie en snurrebass? Utenfor verkstedet blir det mange boder med demonstrasjon og salg av ulike treprodukter, blant annet Terje Sagens flammede trekledning og Terje Gordon Jensens utskjæringer. Man kan også spikke smørekniv hos Bo Andersson og stifte bekjentskap med flere flotte treskjærere. Tveitås 4H lafter utedo, og politikerne møtes til tautrekking. Steinars Garasje og mekanisk verksted vil ha åpne dører. Her kan man studere restaureringen av den gamle melkeruta, se den gamle Steyren med tømmerlass og andre restaurerte kjøretøy. Svalandsruta vil kjøre gratisturer rundt på området, og det blir turer med hest og kjerre, geiter, høns, sau og kanskje ei Telemarksku.

I Mercedeshuset er det flere utstillinger som er vel verd et besøk! I museumskafèen serveres det lapskaus, komper og rømmegraut, kaffi og kaker. I tillegg blir det musikk og overraskelser.

Bilde av noen av de yngre skuespillerne i elvespelet Bråde.

Noen av de yngre skuespillerne i Elvespelet "Bråde".

Birkenes ungdomslag er 100 år i år og feirer det med det nyskrevne lokalhistoriske elvespelet «Bråde» som har premiere søndag kveld klokka 20. Forestillingen spilles ved elva på Camp Flakksvann. Her blir det amfi med plass til over 200 publikummere, det bygges ei bro over vannet, og det settes opp store huskulisser. Over 70 personer er med som skuespillere, både store og små. Kan være også noen geiter og høner forviller seg bort til Flakk. Bygdas egen Christian Hestø har en av hovedrollene. Også Martin Næss Hald fra Kristiansand er med i oppsetningen. Rune Belsvik har forfattet spelet og Anne Svendsen har regi og scenografi. Vi garanterer en historisk og koselig forestilling. Det spilles forestillinger hver kveld fra 20. til 26. august. Billetter kjøpes på www.hoopla.no. Hvis noen ikke har mulighet til å kjøpe billetter på nettet kan de gå til biblioteket på Birkeland som også selger billetter.

 

Samarbeid

Disse 3 dagene samarbeider mange ulike aktører for å lage positive opplevelser for alle: Birkenes IL (håndballgruppa, fotballgruppa, skiskyttergruppa, langrennsgruppa, barneidrettsgruppa), Herefoss IL trialgruppa, Agder Motorhistoriske klubb (AMK), Stiftelsen Birkenes bygdemuseum, Birkenes bondelag, Birkenes Menighet, Birkenes Sparebank, Birkenes Ungdomslag og Birkenes kommune kulturkontoret.

For mer info se gjerne www.facebook.com/birkelandsdager.no/