Stortrives med seniorene

Innhold

Hyggelige måltider, brettspill, hjemmebesøk og sykkelturer med seniorer i passasjersetet – det har vært arbeidsdagen til Sunniva og Mariell de siste to ukene.

Sunniva og Mariell klare for sykkeltur med Kari Ekeløund Jensen og Martha Birkeland Flaa i passasjersetet.

KLARE FOR SYKKELTUR: Passasjerene er «lasta opp» og Sunniva (t.v.) og Mariell er klare til å ta en sykkeltur med Kari Ekelund Jensen (86, t.v.) og Martha Flaa (89).

– Vi fikk en bra gjeng å passe på, så det blir litt trist å slutte, sier Sunniva Flaa og Mariell Storerud Rønning. De siste to ukene har de to 16-åringene hatt sommerjobb i omsorgsboligene for eldre ved kommunehuset på Birkeland. Arbeidsdagene har fulgt et mer eller mindre fast mønster.

– Det er frokost klokka ni, så er det aktiviteter fra ti til tolv, så har vi pause klokka tolv. Så har beboerne lunsj halv ett, og så har vi aktiviteter igjen fra halv to til fire, da er det middag. Så er vi ferdig på jobb halv fem, forteller Mariell.

Hyggelig selskap

Måltidene er viktige, og de blir litt ekstra hyggelige med ungdommelig selskap, forstår vi. Men beboerne vet også å sette pris på aktivitetene de to ungdommene drar i gang. Det går i brettspill, kortspill og bingo. Ifølge Mariell og Sunniva går ikke seniorene av veien for å jukse litt når de spiller kort eller brettspill, men alltid med et solid glimt i øyet.

– Vi merker det når noen ler høyt, eller så viser de det eller forteller det til oss, forteller Sunniva.

– Men noen blir litt sure når de taper, smiler Mariell.

Hjemmebesøk

– Vi går på besøk til dem også, legger Sunniva til. «Dem» betyr i denne sammenheng den faste gruppa på fem beboere som de to 16-åringene har ansvar for å følge opp. Men de besøker også andre beboere i omsorgsboligene.

Så må vi ikke glemme sykkelturene rundtomkring på Birkeland, selve høydepunktet på dagen for enkelte. 89 år gamle Martha Birkeland Flaa er ikke vond å be når vi spør om hun kan tenke seg en sykkeltur til ære for fotografen.

– Det er så gildt, atte! De er så hyggelige og flinke, skryter Martha av de to ungdommene.

Teamleder Cecilie Skuggevik Gustavsen med Sunniva og Mariell.

FORNØYD TEAMLEDER: Cecilie Skuggevik Gustavsen med Sunniva (t.v.) og Mariell. Teamlederen håper hjemmetjenesten har mulighet til å tilby sommerjobb for ungdom også neste sommer.

Vellykka

Dette er tredje året hjemmetjenesten i Birkenes kommune tilbyr sommerjobb for ungdom.

– Det er aktiviteten for de eldre vi er ute etter, og det sosiale. Det begynte med koronamidler første året, så har vi videreført det, for det har vært veldig vellykka, forteller Cecilie Skuggevik Gustavsen, teamleder i hjemmetjenesten. Hun legger til at litt av poenget også er å gi ungdom arbeidserfaring, for det er ikke lett for ungdom å få sommerjobb.

Får «kremoppgavene»

Ungdommene som er så heldige å få sommerjobb i hjemmetjenesten får også «kremoppgavene», arbeidsoppgavene de ansatte gjerne vil ha, men som ofte må prioriteres bort.

– Vi har mange oppgaver i løpet av en dag, så det å sitte ned og spille brettspill, for eksempel, er det sjelden vi får tid til, forklarer teamlederen, som er svært godt fornøyd med jobben ungdommene gjør.

– Å gå forbi når de sitter og spiller og høre de eldre humre og småprate gir en god følelse, påpeker Skuggevik Gustavsen.

– Vi har vært veldig heldige med ungdommene vi har hatt her de tre åra. De er veldig selvstendige og flinke, så det er kjempebra. Og så håper vi jo vi ser dem igjen, da, legger hun til.

TIF og elektro

Det tør ikke Sunniva eller Mariell love. Sunniva skal begynne på teknologi- og industrifag (TIF) på Dahlske videregående i Grimstad denne høsten, mens Mariell har valgt elektro, også det på Dahlske.

– Jeg har vært usikker på hvilken linje jeg skulle søke på, så jeg tenkte denne sommerjobben kunne hjelpe meg å finne ut det, forteller Mariell. Hun røper at hun tenkte å søke seg inn på helsefag, men at valget til slutt falt på elektro. Nå er hun litt usikker på om hun har valgt riktig.  

– Det har vært veldig koselig å jobbe med de eldre, understreker Mariell.

Så kanskje vi får se henne i helsearbeiderhabitt en gang i framtida likevel?

Mariell sykler avgårde med Martha i passasjersetet.

AVGANG: Mariell Storerud Rønning sykler avgårde med en smilende Martha Birkeland Flaa i passasjersetet.