Den gode historien: Steinar Aas brenner for kart

Innhold

Steinar Aas er godt over middels interessert i kart. Det kommer innbyggerne i Birkenes til gode.

Den gode historien 4 - Steinar Aas 1

DIGITAL KARTENTUSIAST: Birkenes og Lillesand kommuner, med felles oppmålingsavdeling på kommunehuset på Birkeland, er langt framme på digitale kartløsninger. Det kan vi takke fagleder Steinar Aas og hans gode medarbeidere på oppmålingsavdelingen for.

Da han kom til Birkenes kommune som landmåler for drøyt 20 år siden, foregikk det meste av arbeidet innen oppmålingsfeltet på papir. I dag er alle kart og kartdata digitale.

– I dag har publikum tilgang til alle kartdata via kommunens hjemmeside og andre digitale kartløsninger. Det gjør at folk er sjølhjulpne på kartområdet. Det er et stort framskritt, framholder venndølen. Stikkordet er GPS.

– Innføring av GPS som måleutstyr er nok noe av det viktigste som har skjedd på fagområdet. Det har endra hele landmålingsteknologien. Vi bruker ikke papir lenger. Vi i oppmålingstjenesten er blitt papirløse, i alle fall 99 prosent, hevder Steinar, som i dag er fagleder geodata for Birkenes og Lillesand kommune (de to nabokommunene har fellestekniske tjenester på dette området).

Birkenes og Lillesand er langt framme på digitale kartløsninger. Det kan vi takke Steinar og hans gode medarbeidere på oppmålingsavdelingen for. De er nemlig over gjennomsnittet interesserte i kart og kartdata.

Det starta med orientering

For Steinar Aas starta kartinteressen med løpeturer i skauen med kart og kompass, på jakt etter hvite og oransje postflagg.

– Grunnen til at jeg ble interessert i kart var at jeg ble fanga i en idrett som heter orientering. Innen den sporten var det mange landmålere, som kunne kombinere trening og jobb, forteller Steinar. Han hadde egentlig tenkt å bli lærer, men en periode av livet brukte han så mye tid på orientering at læreryrket ble skrota. Dessuten var ikke undervisning det han hadde mest lyst til å bruke tida på.

– Jeg var idrettsassistent i kystartilleriet på Odderøya under førstegangstjenesten. Da ble jeg rett og slett lei av å undervise, jeg hadde så mye instruksjon hele tida. Så da ble jeg landmåler istedet, forklarer han.

Utdanna oppmålingsingeniør

Venndølen reiste til Grimstad (UiA) og Gjøvik (NTNU) for å utdanne seg til oppmålingsingeniør (tilsvarende bachelor som ingeniør i bygg og anlegg med tilleggsutdanning i landmåling). Siden har han stort sett jobba med kart, med unntak av en periode som arealplanlegger i Vennesla kommune og en snarvisitt innom planavdelinga i Birkenes kommune.

– Det med kart ble jeg veldig interessert i først da jeg skjønte at en kan vedlikeholde kart på en pc. Det var på begynnelsen av 90-tallet, forteller Steinar og legger til at han i utgangspunktet hadde null interesse for data, men var grundig lei av å ajourføre kart på folie, med tusj. Dermed våkna interessen for digitale kart.

– Jeg ble tvunget inn bak en pc og til å lære meg datateknologi og programvare. Det er en viss fare for at jeg hadde vært analog i dag, hvis ikke, ler 62-åringen.

Tøff start

Da han begynte i Birkenes kommune i 2001, var han allerede etablert med kone og barn i Rennehaven på Birkeland.

– Det var kort vei til jobb, og så virka det som det var trivelige folk og interessante oppgaver her, forklarer Steinar. I kommunen fikk han hovedansvar for digitale kart og videreutvikling av det. Oppmålingstjenesten var imidlertid midt i en stor overgangsperiode fra analogt til digitalt, så det ble en tøff start.

– Arbeidsmengden hadde økt voldsomt i takt med utviklinga av kommnunen, uten at ressursene hadde fulgt med, så det var et voldsomt etterslep på kart- og oppmålingsområdet, forteller Steinar. Flere større boligfelt på Birkeland ble bygd ut i denne perioden, i tillegg hadde Statens kartverk satt i gang flere reformer, noe som stilte store krav til kommunene. Da måtte oppmålingssaker prioriteres opp og det digitale kartarbeidet ned. Likevel klarte kartentusiastene på oppmålingsavdelingen, med god hjelp fra blant annet Kartverket, å utvikle de digitale kartløsningene, slik at Birkenes kommune i dag ligger langt framme på dette området.

– Vi får faktisk henvendelser fra andre kommuner som ønsker å se hvordan vi jobber. Vi er også sammen med flere andre kommuner med i et pilotprosjekt i regi av Norkart og Kartverket, sier Steinar, ikke uten et snev av stolthet.

Den gode historien 4 - Steinar Aas 3

OPPMÅLINGSLAGET: Mens Steinar Aas (f.v.) og Terje Elseth jobber hovedsakelig med geodata, er Ole Johnny Andreassen, Unn-Rita Lindtveit, Knut Olav Raen og Trond Runar Holberg (innfelt) mye ute i felten på oppmålingsforretninger. Unn-Rita er i tillegg fagansvarlig for seksjonering, mens Kirsten Vadstø (innfelt) tar seg av matrikkelføringa (nasjonalt eiendomsregister). Oppmåling bistår også vann og avløp med målinger og utfører en del interne oppdrag også for andre enheter.

Ikke alene

Han kan trygt kalles en pådriver for at Birkenes kommune har fortsatt å utvikle digitale kartløsninger som kommer privatpersoner og andre til gode, men er veldig tydelig på at han ikke er alene om arbeidet.

– Jeg har utrolig dyktige medarbeidere på oppmåling og geodata. De brenner for faget sitt. De legger grunnlaget for at jeg som enhetsleder kan gjøre tjenestene våre mer brukervennlige, både for publikum og for andre avdelinger i kommunen, roser faglederen. Han trekker spesielt fram det store arbeidet som er gjort innen oppmålingsforretninger. Her var det som nevnt et stort etterslep. I dag gjennomføres alle oppmålingsforretninger i Birkenes og Lillesand innenfor tidsfristene. Mens det for få år siden var en evig strøm av henvendelser fra folk som ville vite status i oppmålingssaker, er slike henvendelser så godt som ikkeeksisterende i dag.

– Vi opplever ikke noe mas fra publikum lenger. Vi jobber veldig godt utad nå, og vi har et veldig godt samarbeid med servicetorvet og dokumentsenteret, framholder Steinar. Han legger til at alle som søker om en tjeneste fra oppmåling får et eget brev som forteller at søknaden er mottatt, hvem som er saksbehandler og hvordan de kan få tak i vedkommende.

Mange fagområder involvert

Tjenestene er imidlertid ikke så gode at de ikke kan bli bedre, men det er avhengig av ressursene man har til rådighet og ikke minst samarbeid innad kommunen, påpeker Steinar. Dersom han som fagleder geodata hadde hatt ubegrensa med penger, ville han derfor delt broderlig med andre enheter.  

– Jeg ville delt pengene med andre, så vi sammen kunne utvikle best mulig tjenester ut mot publikum. Det er så mange ulike fagområder involvert i saksprosessene kommunen holder på med at det holder ikke at én avdeling får mye penger, forklarere faglederen, men skynder seg å legge til:

– Men det betyr ikke at oppmåling ikke trenger ressurser i fortsettelsen.

Ressursene vil komme godt med, skal Birkenes kommune henge med i utviklingen av digitale kart, en utvikling kommunen selv har vært en pådriver for.

– De neste ti åra tror jeg det blir mye drift og vedlikehold av data innenfor geodataområdet, finne gode løsninger på det, så kartene blir enda mer oppdaterte, tror Steinar. Han tror kartdata vil bli enda lettere tilgjengelige for publikum på nettet.

– Det vil bli bedre kartløsninger for publikum, og så vil det bli lagt opp til mer selvbetjening i alle søknadsprosesser, fastslår geodatalederen, før han kommer med en aldri så liten pekefinger midt oppi all digitaliseringa:

– Vi må alltid huske at vi er til for å betjene publikum, og noen vil aldri bli digitale. De må vi også gi en god behandling!

Den gode historien 4 - Steinar Aas 2

AVISBESØK: Da de trengte råd om et stort birkeneskart til å henge på veggen var det naturlig for redaksjonen i lokalavisa å henvende seg til oppmålingsavdelingen i kommunen. Og Steinar Aas var ikke vond å be. Her viser han det digitale kommunekartets fortreffeligheter for redaktør Sigbjørn Tveite og medierådgiver Terje Modal.

Den gode historien - Logo