Den gode historien: Henrik Løland Økland

Innhold

I en alder av 35 år sa Henrik opp en sikker jobb i Forsvaret for å starte sin egen leder- og medarbeiderutviklingsbedrift.

Den gode historien 3 - Henrik Økland 1  

– Å si opp en sikker jobb i Forsvaret for å starte for deg selv, er litt av en overgang. Hvorfor det?

– For meg handler arbeidslivet mer om livet enn arbeidet. Jeg har aldri vært opptatt av inntekt men heller av å gjøre det jeg liker å holde på med. Så har det heldigvis fulgt med nok inntekt til å dekke egne utgifter. Jeg så tidlig at jeg ikke kunne fungere i en såkalt A4-jobb på kontor. Jeg har alltid likt å være aktiv, og det gjorde at jeg tilfeldigvis gikk befalsskolen etter at jeg kom inn i førstegangstjenesten. Den kontrakten jeg signerte da var frem til 35 år, og nå er jeg 35 år. Det var gøy så lenge det varte, og selv om jeg kunne videreført kontrakten til 60 år, er jeg veldig fornøyd med å kunne ta med de erfaringene jeg har gjort meg videre til noe nytt. Det er jo egentlig litt rart at en som liker å gjøre ting på sin egen måte har trivdes i Forsvaret. Kanskje har jeg vært heldig med mine sjefer?

– Hva er forretningsmodellen til Oppdraget AS?

– Vårt mål er å gi bedrifter og deres ansatte varig positiv endring gjennom ekte følelser i fantastisk natur. Vår ekspertise er leder- og medarbeiderutvikling gjennom naturens egne premisser. Det vil si at alt som foregår når man er på tur er ekte. Alle følelser og reaksjoner. Disse vil vi bygge på med refleksjoner og tilbakemelding som man tar med seg tilbake til sin stilling ved bedriften.

Videre formidler vi vår egen ledelsesfilosofi som bygger på at alle sjefer er de dyreste å ansette. Det vil si at de produserer ikke noe og må heller fokusere på å gi kompentanse og informasjon til de ansatte som står for produksjonen, slik at de igjen kan stå med mer ansvar og myndighet til å fatte beslutninger. Da forhindrer ikke sjefer utvikling og må heller bruke sin energi på å legge til rette for mest mulig effektiv produksjon. Dette er ikke noe nytt, men veldig vanskelig å praktisere uten at noen rettleder organisasjonen.

– Hva skjer av brytninger i kropp og sjel etter 36 timer ut i naturen?

– Etter +- 36 timer tett på andre i telt og på tur vil de aller fleste kjenne at de ikke kan la være å gjøre tilpasninger til hverandre eller si i fra. Man har ikke mulighet til å «rømme» til et møte eller andre ting for å unngå det ukomfortable. Vår erfaring gjennom mange år ved forskjellige befalsskoler er at 36 timer er nøkkelen for denne brytningen. Man ser at man ikke kommer unna med å ikke delta. Deltakelsen kan her være både tilbakemeldinger som er formet for å skape en positiv endring, eller fjerne negativ adferd. Det kan også være å tilpasse egen adferd for å skape økt fremdrift.

Den gode historien 3 - Henrik Økland 2

– Hva ønsker du at deltagerne skal sitte igjen med av ledelseserfaring etter endt gjennomføring?

– Gjennom oppdragene våre vil både leder og medarbeider oppleve stor utvikling. Nettopp fordi de blir tvunget til å møte det ukomfortable. Vi ønsker at medarbeiderne sitter igjen med et ønske om å være med handlekraftige, vise mer omsorg i alle former, forstå hvor bedriften ønsker sin lojalitet. Om den skal være til sjefen, til bedriftens visjon og mål, eller til selve produksjonen. Og ikke minst at de selv er ansvarlig for å utvikle sin egen dyktighet innenfor stillingens rammer. For ledere har vi et ønske at de skal forstå hvordan de påvirker sine ansatte med sin adferd, og i større grad kunne akseptere at kun det å formulere en forventning kan være nok for noen, mens andre må i tillegg tildeles et ansvar. Noen vil i tillegg trenge støtte til å utføre sin oppgaver og til slutt kan man gjennomføre en form for tilsyn av oppgaven dersom det er nødvendig.

Med andre ord: Om man klarer å formidle nok informasjon og bygge nok kompetanse til sine ansatte, er det ingen grunn til at ansvar og myndighet kan delegeres til dem.

– Hvordan kan Oppdraget AS bruke naturen og kvalitetene i Birkenes for å gjøre en liten forskjell?

– Det som er unikt med Birkenes er at ikke mange utenfor kommunen kjenner til både historien, mulighetene og ikke minst de fantastiske naturopplevelsene man kan få på svært kort avstand fra kysten. Sørlandets bakhage som man har begynt å kalle det. Det finnes noen helt fantastiske padlemuligheter i kommunen som kan kombineres med fottur, sykkeltur, eller eventuelt løping for de aller sprekeste bedrifter. Alt dette kan kombineres med lokalprodusert mat i verdensklasse og overnattingssteder som slår pusten ut av deg ved ankomst.

– Hvorfor flyttet du til Birkeland i 2017?

– I 2013 flyttet jeg og min kone fra Bardufoss til Kristiansand og bosatte oss i Marviksveien på Lund i Kristiansand. Jeg kommer fra Vigmostad og hun kommer fra Bardu og ingen av oss har bodd i by før. Vi ble aldri helt komfortable med å bo i by, selv om alt er tilgjengelig, så var prisen med så mye folk og støy for mye for oss. Det gikk derfor 2 år før vi begynte på se etter ett småbruk. VI satte en grense på 30+- minutter fra by og ett pristak som passet oss. Etter nesten 2 år med leting snublet vi tilfeldigvis over Piggvoll som ble solgt at Steven Carpenter og Anne Mette Hope. Etter utallige visninger var vi helt slått i bakken av muligheten vi så på Piggvoll allerede før vi gikk ut av bilen. Vi var enkle kunder og har brukt tiden siden vi overtok på oppussing og utvikling av plassen, slik at det passer våre ønsker.

– Hva er det mest positive med å bo på Birkeland?

– For oss handler om fleksibilitet og muligheter til variert aktivitet. Vi bor tett på skogen med alle de muligheten det byr på. Vi liker å fylle fritiden vår med veldig varierte aktiviteter og det å ha en så aktiv bygd som Birkeland er som sin hjemplass gjør at vi kan nytte oss av andres enorme innsats for idrettsglede, gårdsdrift og annet gøye.  I tillegg er det viktig for oss at vi ikke bor for langt fra større byer, både for jobb, men også for å kunne fly til å fra min svigerfamilie i Nord.

Ellers må vi virkelig dra frem den helt utrolig velkomsten vi har fått som innflyttere i bygda. Vi er godt tatt vare på av naboer og får hjelp til alt fra graving, snekring, dumme og smarte spørsmål og til og med trillehjelp for lille Astrid. For en dugnadsånd Birkeland har vist.

– Hva er det beste med å bo i Birkenes?

– Spesielt for meg er det å kunne gå ut fra ytterdøra og ta på ski, skli ut av hagen og rett i skogen, eller løpe ut i skogen. Både med og uten telt og fiskestang. I Birkenes er det veldig mye urørt natur som passer meg helt utmerket.

Vi har nettopp fått en datter som nå snart er 6 måneder og hennes første sovepose er allerede i hus.

Det at så mange er aktive innen idrett og bruken av naturen i denne kommunen samsvarer veldig godt med våre egne verdier. Vi har alt fra Å i Heiane, til Svalandsgubben, Skiskyttere, Bygdemaraton, kulturarena med den har å by på og mange andre initiativ i denne kommunen som etter vårt skjønn vil gi en veldig god arena til å vokse opp i.

FAKTA

Navn: Henrik Løland Økland

Alder: 35 år

Sivilstatus: Gift

Adresse: Rennehaven 24

Stilling: Eier av Oppdraget AS

Hobby: Friluftsliv, MC, trening, småbruk

Den gode historien - Logo ART