Nå blir det fest!

Innhold

Onsdag gikk hovedkomiteen (HK) for 17. mai på Birkeland gjennom de siste detaljene for den første «ordentlige» 17. maifeiringa siden koronanedstenginga.

Hovedkomiteen 2022 

KLARE FOR FEST: Hovedkomitémedlemmene Stig Robert Gjertsen (bak f.v.), Merete Holtan, Torunn Aanesland Strømme, Wainy Camilla Aamlid, Rune Galteland, Vemund Ruud (foran t.v.) og Silje Bjørnarå Drangsholt har allerede funnet fram flaggene, klare for fest. Jøl Arne Suggelia og Ottar Michael Michaelsen er også med i hovedkomiteen, men var ikke tilstede da bildet ble tatt.

– Dette er siste finpuss, sier komitéleder Vemund Ruud.

– Det er jo spådd dét været, bemerker Merete Holtan.

– Jeg tror alle gleder seg til fest igjen, skyter Rune Galteland inn.

– Det blir en heidundrandes dag! fastslår Silje Bjørnarå Drangsholt.

Alle er de medlemmer av komiteen som står bak årets nasjonaldagsfeiring på Birkeland. Onsdag kveld var komiteen samla i Birkeland frikirke for å legge siste finpuss på programmet. Det vil si, det fysiske programmet er for lengst spredd utover de ganske husstander i birkelandsområdet. Overskuddsprogrammene, som ble lagt ut i butikkene på Birkeland, er allerede revet vekk, noe som kan tyde på at Rune Galteland har sine ord i behold.

Utfordrende

De har hatt en utfordring, de ni som har utgjort hovedkomiteen i år. Etter to år med alternativ feiring, uten barnetog, folketog, leiker og folkefest, har de måttet legge deler av puslespillet på nytt. Det har ikke gjort det lettere at hele hovedkomiteen fra sist gang 17. maifeiringa foregikk over tradisjonell lest (2019) er bytta ut. Men hovedkomitélederen og hans kvinner og menn har ikke latt seg skremme av dét.

-Det er jobba mye med detaljer i år, og det har vært en gjeng som har tatt initiativ til å tenke detaljer, roser Vemund Ruud.

Alt skjer i sentrum

Vi skal ikke ramse opp for mange av detaljene, men at det blir mye aktivitet på og rundt Tobias’ Jorde er ingen hemmelighet. Stikkordene er leker for barna og et rikholdig tilbud av mat og drikke.

– Det blir leiking, mingling og mat i sentrum i to timer i strekk, forteller Vemund Ruud.

– Det skapes ei naturlig bru mellom barnetoget og folketoget med masse aktivitet, mat og hygge i sentrum, presiserer Rune Galteland. Ifølge hovedkomiteen har alle etablissementene som selger mat i sentrum sagt ja til å holde åpent. I tillegg vil Birkenes IL ha flere serveringsboder på Tobias’ Jorde, slik at ingen skal behøve å gå sultne eller tørste denne dagen.

– Lag og foreninger må huske å stille med innslag i folketoget, skyter Vemund Ruud inn.

Bilkortesje

Etter at barnetog, tale, bekransning av bautaen, festgudstjeneste i Birkeland frikirke, leiker, korpskonsert og folketog er unnagjort, er det klart for bilkortesje fra Tollnes og rundt i bygda. Med mer enn 150 kjøretøy i kolonne, må fjorårets bilkortesje betegnes som en ubetinga suksess. Den gjentas altså i år, og hovedkomiteen har selv tenkt å stille motorsterkt; Rune Galteland vil delta i sin 1970-modell Triumph, Vemund Ruud i sin 1973-modell Volvo 140, mens Jøl Arne Suggelia ventelig blir å se i sin Volvo Amazon. Ryktene forteller at flere potensielle deltakere har vært ute og lufta blankpussa doninger, så det ligger an til ny suksess. Og når bilkortesjen er vel i mål, er det bare å sette kursen for Birkeneshallen, hvor det endelig blir folkefest igjen.

Se 17. maiprogrammene for Birkeland, Herefoss og Engesland HER

God 17. mai!