Klar til å hjelpe hele familien

Innhold

Birkenes kommunes nye familiekoordinator Åse Weatherstone ønsker å hjelpe både foreldrene og barna.

Familiekoordinator Åse Weatherstone på kontoret hos NAV Birkenes.

OPPFORDRER: Familiekoordinator Åse Weatherstone oppfordrer familier med lavinntekt og som har et oppfølgingsbehov knyttet til arbeid, bolig, helse, økonomi, skole og deltakelse til å ta kontakt via kontaktpersonen deres i kommunen.

– Jeg jobber med koordinert hjelp til familier med lav inntekt, såkalt nye mønstre, forteller Åse. Nye mønstre er en metode som er prøvd ut i Kristiansand, en ny måte å jobbe på som handler om å hjelpe hele familien, ikke bare mor, far eller barn.

– Det som er unikt med dette prosjektet er at man skal følge opp både foreldrene og barna. NAV er jo vant til å jobbe hovedsakelig med foreldrene, men her skal man inn og jobbe tett med både foreldre og barn over tid. Vi Jobber utifra hva som er viktig for familien, hva de trenger hjelp til. Målsetningen er å bryte mønstre hvor lavinntekt og sosiale utfordringer overføres fra en generasjon til en annen, forklarer familiekorordinatoren.

Oppfordrer til å ta kontakt

Tilbudet er såpass nytt i Birkenes at det trolig ikke er så mange som kjenner til det. Pågangen har derfor ikke vært overveldende så langt. Åse oppfordrer derfor de som tenker at dette kan være noe for dem til å ta kontakt. Det kan skje ved at familien selv etterspør oppfølging fra familiekoordinator, eller ved at familiens kontaktperson i kommunen informerer om muligheten for oppfølging fra familiekoordinator. Kontaktpersonen fyller så ut et henvendelsesskjema med ønske om familiekoordinator, som så blir vurdert ut i fra kriteriene for deltakelse i Nye Mønstre.  

Sosionom fra Lillesand

Den nye familiekoordinatoren er 36 år, tobarnsmor og samboer i barndomsbyen Lillesand. Etter å ha utdanna seg til sosionom ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, nå NTNU, har hun jobba hovedsakelig på krisesenter og i NAV.

– Jeg jobba på krisesenteret i Arendal en kort periode rett etter endt utdanning, så i NAV i Oslo fra 2012 til familien flytta tilbake til Lillesand i 2021, forteller 36-åringen. Der gikk kursen tilbake til krisesenteret i Arendal, hvor hun jobba fram til hun ble ansatt som familiekoordinator ved NAV Birkenes.

– Det var litt tilfeldig, men jeg hadde jobba med oppfølging av barnefamilier i Oslo og syntes det var veldig givende og spennende, forteller Åse.

– Noen ganger er det en fordel å jobbe i en mindre kommune, det er lettere å være på folk og få kontakter rundtomkring. Og så har jeg en samboer som er fra Birkeland, da, legger hun smilende til.

Barn og hage

Med barn på fem og syv år er det ikke noe problem å fylle fritida.

– Barna tar endel tid, men vi har også overtatt mitt barndomshjem, og der er det mye hage, så det blir en del uteprosjekter, i alle fall når det er bra vær, ler tobarnsmoren. Hun skulle ønske døgnet hadde litt flere timer, slik at det ble plass til en tur i ny og ne, men det får komme senere. En drøy måned etter første arbeidsdag i Birkenes kommune er hun godt fornøyd med den nye arbeidsplassen.

– Jeg har fått et veldig positivt inntrykk. Det er veldig hyggelige kolleger, de er veldig rause og hjelpsomme. Det er mye positiv energi her, og det liker jeg!