Den gode historien i Birkenes: Stein Feyling Østbøll

Innhold

Stein er Oslo-gutten som kom til Birkeland på midten av 70-tallet, etablerte seg og engasjerte seg i det han syns er midt i blinken, nemlig skyting og Birkenes Skytterlag!

Stein Østbøll 

FORTSATT AKTIV SKYTTER: Landsskytterstevnet er årets høydepunkt for Stein. Han har deltatt på alle LS’ene siden 1981.

– Det er utrolig sosialt og inkluderende!

Stein har vært medlem av i skytemiljøet i en mannsalder, så han vet hva han snakker om.

– Spesielt Landsskytterstevnet er årets høydepunkt. Der treffer man gamle kjente i skytemiljøet fra alle kanter av landet. Det er gjerne folk man treffer den ene gangen i året. Da går praten om løst og fast, om gamle minner, men da kommer også alle unnskyldningene på hvorfor man bommet tidligere på dagen.  

– Det er utrolig moro å være en del av, men man skjønner at man drar på årene når vi nå møtes i veteranklassene, humrer Stein.

Landsskytterstevnet, hans engasjement i Birkenes Skytterlag og skytterkretsen, skal vi komme tilbake til, men aller først må vi bli litt kjent med Stein.  

– Ja, hvem er Stein? Det er ikke så godt å si, det, sier han muntert.

– Jeg en kar som har passert 70 år, godt voksen, men jobber fortsatt litt deltid. Trives godt med å jobbe og det jeg gjør på fritida.  

Første skudd i 1964

Stein engasjerte seg tidlig i skyting.

– Jeg skøyt mine første skudd i Nord-Norge i 1964 med en 22 kaliber. Jeg begynte å skyte fordi min far drev med det.

Stein hadde sine første leveår i Oslo, egentlig midt i gryta, ikke langt fra Sinsenkrysset. Etterhvert gikk flyttelasset til Lillesand og videre til Birkeland i 1977. Da han kom til Lillesand, begynte han å skyte for Kristiansand og Omegn Skytterlag. Sitt aller første landsskytterstevne skøyt han på hjemmebane på Grotjønn i 1969. Etter dét ble det noen års pause, men på slutten av 70-tallet tok han opp igjen treningen og deltok i Landsskytterstevnet i 1981. Siden den gang har han deltatt på samtlige landsskytterstevner som har vært arrangert. Det har ført til mange fine turer på kryss og tvers i hele landet og mange nye bekjentskaper innad i miljøet.

– Ei uke av ferien har alltid vært avsatt til Landsskytterstevnet. Utover det kunne ferien deles opp på ulikt vis, men den uka i august har alltid vært hellig.

– Skyting betyr veldig mye for meg. Her kan jeg holde på med noe som interesserer meg. Det er gøy å trene og prøve å bli best mulig.  

Hvor mye trener du?

– Én gang i uka. Det er ikke nok til å havne helt i toppen, da bør jeg skyte mer.

Konkurrerer du enda?

– Jada, jeg deltar på en del stevner i sesongen fra april til august. Helst i V55-klassen, altså for veteraner over 55 år.  

– Så lenge jeg er tålig brukbar i knestående, kommer jeg til å skyte i den klassen. I V65-klassen er det bare liggende, så jeg drøyer det så lenge jeg kan.   

Har du noen meritter å skryte av?

– Jeg har en mesterskapsmedalje fra Landsskytterstevnet i 1995. Den er jeg litt stolt av! Jeg hadde satt meg et mål om å oppnå det i den tiden jeg var klasseført, som det kalles. Jeg skøyt i klasse 4, noe som er litt under de beste, men det var veldig mange deltakere, og da er det en god følelse å lykkes.

Banksjef Harald Flaa med gave til skytterlaget

GAVE FRA BANKEN: I fjor sommer byttet Birkenes Skytterlag ut samtlige monitorer på banen til en mye bedre og mer moderne utgave. Som et bidrag til det, fikk de en gave fra lokalbanken.

Kunnskap og respekt for våpen

– Mange oppfatter våpen som farlig, men i kontrollerte former er det ikke det. Vi jobber med god våpenkultur, kunnskap om og respekt for våpen, samt å trene opp gode skyteferdigheter, akkurat slik det står i formålsparagrafen til DFS (Det Frivillige Skyttervesen).

Birkenes Skytterlag

Lokalt opereres det med at Birkenes Skytterlag ble stiftet i 1912, men skytterkontoret opererer med 1882, siden det ikke finnes dokumentasjon på at laget ble lagt ned i mellomtida. Uansett, så er laget en god gammel årgang.

Hvordan har aktivitetsnivået i laget vært og hvordan er det nå?

– Det har svingt veldig opp igjennom. Vi hadde en periode med noen ungdommer, spesielt fra Ydderdalen, som hevda seg. Det var moro, men så ser vi at medlemmene forsvinner når de går over fra ungdomsklassene til seniorklassene.

Innendørstrening på Solsletta i Tveit

INNENDØRSTRENING: En gang i uka drar de en gjeng fra Birkeland til Tveit for å trene innendørs.

Stein peker på et stort savn: Det mangler innendørs treningsmuligheter på Birkeland. I dag må de kjøre til Tveit for å trene i kjelleren på klubbhuset på Solsletta. Likevel er de en tålig fast gjeng på 10-15 stykker fra 14-15-årsalderen og oppover som tar turen til nabobygda.

Skytterlaget ønsker at flere prøver skyting som en aktivitet. De har utstyr, geværer, jakker etc. som kan lånes, slik at de som ønsker å prøve, skal få gjøre det uten at det koster noe, reklamerer Stein. 

Når begynte du å engasjere deg i Birkenes Skytterlag?

– Jeg meldte overgang fra Kristiansand til Birkenes i 1984, sammen med Terje Murberg.

Han kan fortelle at det var laber aktivitet på Birkeland i den tiden han og Terje var i naboklubben. Så ble det bygd ny bane på Flakke Loner. Det førte til at det ble mer fart i laget, og de to ønsket å støtte opp om det som var på gang lokalt. Det var også en bonus å slippe å kjøre helt til Grotjønn på trening hver gang.

Skytetrening på Flakke loner

SKYTETRENING PÅ FLAKKE LONER: Unge rekrutter i sving på Birkenes skytterlags bane på Flakke loner.

Stein stilte opp på det neste årsmøtet etter overgangen. Der ble han valgt til sekretær og har vært det siden. Foruten å ta seg av alt skrivearbeidet og jobbe med å skaffe penger til laget, er han med i kulissene på klubbens egne arrangementer og driver innendørstreningene.

– Men du må få med at dette ikke er noe onemanshow, altså! Jeg får god hjelp av flinke folk i laget når jeg trenger det.

Som nestleder i Agder Skyttersamlag og leder av Sørlandskretsen, som omfatter Rogaland, Agder og Telemark, er Stein en engasjert og godt kjent mann i miljøet, også utenfor Birkenes’ grenser.

Hva tror du innsatsen din betyr for andre?

– Jeg håper den har betydd aktivitet og at det har betydd noe for ungdommene og kommunen. I løpet av den tida jeg har vært med, så har vi bygd skytterhus og fått elektronikk.

Hvordan ser du på framtida?

– Vi må jobbe for å få økt rekruttering og klare å holde på medlemmene i overgangen til seniorklassene, dét er helt avgjørende.  

– Vi vil fortsatt tilby trening for jegerne. Her skal de fortsatt kunne ta skyteprøven, og så kan vi arrangere noen interne konkurranser om vi vil.

Helt til slutt, Stein: Hva hadde du gjort for Birkenes Skytterlag hvis du hadde fått ubegrenset med midler til fri bruk?

– Bygd innendørsbane, uten tvil!

– Tenk om vi kunne fått et areal på cirka 400 kvadrat. Da hadde vi hatt nok plass til både skytebane og felles oppholdsrom. Dét hadde vært noe!

Stein er en ekte ildsjel som brenner for laget og aktiviteten sin. I august er det landsskytterstevne på Voss. Hvis du var i tvil; Stein er klar!

Stein Østbøll med ordførere og fylkesordfører

ORDFØRERDUELL: Under LS på Evje i 2019 var det ordførerduell på skytebanen. Leif Erik Fosse (f.v) var mentor for tidligere ordfører i Lillesand, Arne Thomassen, og Stein (t.h) var mentor for tidligere ordfører i Birkenes, Anders Christiansen.

Den gode historien - Logo