Birkelandsdagene 17.-19. august 2018

Det er igjen tid for Birkelandsdagene. Det blir tre spennende dager der det skjer mye i Birkelandsområdet.

Kulturdagene i Birkenes startet opp i 1992 med arrangement tre dager til ende. Gjennom disse 26 årene har det vært variert og stor aktivitet i området rundt Birkeland. Flere tusen mennesker pleier å innta bygda i løpet av dagene, og vi er klare til å ønske folk velkommen igjen i 2018. Det vil garantert yre av liv disse tre dagene i august.

Birkelandsdagene 2018 forhåndsomtale 1

Birkenes Speidergruppe starter dagene med stor aktivitet på Strøget fredag 17. august. Tobias Jorde og deler av Strøget blir omgjort til et stort marked, og det blir flust med salgsboder, ulike aktiviteter og underholdning utover ettermiddagen. Markedet åpner klokka 14.00.

Klokka 17.00 blir det magisk familieshow med Jan Øyvind Larsen. Han er kjent som en av Norges beste tryllekunstnere!

På kvelden, klokka 19.00, arrangerer Birkenes Sparebank stor  gratis sommerkonsert på Tobias Jorde med de kjente artistene  Gisle Børge Styve og Heine Totland. Vi gleder oss til å oppleve de på Tobias jorde!

Vår lokale sangfugl Tuva Senum Lie har i år debutert med singelen «Stein i skoen». Hun både skriver låter og synger, har flyttet til Oslo og satser på musikk framover. Vi får et spennende gjenhør med henne sammen med bandet hennes. Også lokale Celine Lunder vil opptre. Hun har utviklet seg stort de siste årene og både synger og spiller gitar. I fjor representerte hun Sørlandet på UKM-festivalen i Sandnes.

Ta med deg stol og naboen, og vi garanterer en flott opplevelse på jordet! Birkenes Sparebank vil også dele ut sin talentpris denne kvelden. Det pleier ofte være 2000-3000 mennesker på konserten. Om det skulle bli litt regn – kle deg godt og ta på regntøy!

Birkelandsdagene 2018 forhåndsomtale 2

I 1996 startet Agder Motorhistoriske klubb opp delemarked/veteranbiltreff utenfor Birkeneshallen. Dette ble raskt populært. I 1997 ble arrangementet en del av Birkelandsdagene. I 1998 inngikk de samarbeid med fotballgruppa i Birkenes IL for å ta høyde for å utvikle arrangementet ytterligere. Ettersom årene gikk ble Birkeneshallen og plassen utenfor for liten. I 2005 ble arrangementet flyttet til Birkenesparken og har siden blitt der. Omfanget av arrangementet økte, og man fikk med skiskyttergruppa også på arrangørsiden.

Det blir masse liv og røre i parken, med brukt- og delemarked, veteranbilutstilling, underholdning, barneaktiviteter, veteranbilparade med amerikanere fra 1950-1959  som tema m.m. Nytt av året er at det er åpnet opp for at barn og unge kan ha egne salgsstands i «Barnas hjørne». Det er mange barn som har både leker og utstyr de har vokst fra og gjerne kan selge til andre. Barnestanden koster kr 50.

Det blir trialoppvisning ved Herefoss trialgruppe som nå har over 40 aktive barn og unge. Tradisjonen tro blir det også olabilløp i Sykehjemsbakken i regi av KAK.

Dele- og bruktmarkedet er et av Sørlandets største i sin sjanger. De siste årene har det vært mer enn 4000 mennesker innenfor portene!

«The last Time band», bestående av Erik Moen (bass og vokal), Hans Petter Bentsen (trommer) og Tor Einar Jacobsen (gitar og vokal), spiller fra markedsscenen. Bandet spiller blues og rock, og da passer det fint at en gjeng fra «Kom og Dans» blir med og skaper stemning. «Kom og dans» er ei aktiv gruppe som har egne dansekvelder på låven hos Sol og Knut Suggelia på Birkeland.

Birkelandsdagene 2018 forhåndsomtale 3

Stiftelsen Birkenes bygdemuseum står for avslutningen av kulturdagene søndag 19. august i  idylliske omgivelser på museumsgården Grasham på Tveide.

Dagen starter med friluftsgudstjeneste ved sokneprest Frode Eikrem og Birkenes Hornmusikk.

Etter gudstjenesten begynner selve museumsdagen, og da er temaet «potet». Det blir blant annet  potetopptaking med hest, konkurranser der poteter inngår, og selvsagt komper på menyen.
I det autentiske snekkerverkstedet fra 1950-tallet kan man oppleve reimdrevne maskiner, og barna kan forsøke seg som snekkere. Det mekaniske verkstedet vil ha åpne dører. Her kan man studere motorer, maskiner, Svalandsruta og andre restaurerte kjøretøy. Utstillingene for Birkenes Sparebank, Vollans landhandel, Lillesand-Flaksvandsbanen samt den faste lokalhistoriske utstillingen om fortida i Birkenes vil være åpne. Røyk og hammerslag fra smia hører også med på en dag som denne.
Museet samarbeider med Birkenes bondelag, noe som betyr at dyr blir en viktig del av opplevelsen.
Museumskafeen er selvsagt åpen, og i tillegg blir det musikk, demonstrasjoner, utstillinger, salgsboder og overraskelser.

Samarbeid

Disse tre dagene samarbeider flere aktører for å lage positive opplevelser for alle. Det er Birkenes Sparebank, Birkenes Speidergruppe, Agder Motorhistoriske klubb (AMK), Kristiansand Automobilklubb (KAK), Birkenes IL (fotball- og skiskyttergruppene), Stiftelsen Birkenes bygdemuseum, Birkenes Menighet, Birkenes bondelag og Birkenes kommune ved kulturkontoret.

Se plakaten for dagene her.

For mer info se gjerne https://www.facebook.com/birkelandsdager.no/ eller Birkenes kommunes hjemmeside www.birkenes.kommune.no