– Angrer ikke ett sekund

Innhold

Han tenkte først «Hva har jeg gjort nå?», men etter en drøy måned i rektorstolen på Valstrand er Tore Abrahamsen overbevist om at han har valgt riktig.

Valstrand-rektor Tore Abrahamsen avbildet foran skolen 

TRIVES ALLEREDE: – Jeg har en oppriktig følelse av at folk her virkelig går på jobb for å gjøre en god jobb. Det er en varme her som jeg kjente på veldig tidlig, og det er godt å kjenne på når en er så ny som jeg er. Det gir meg energi, og det er ikke en floskel, framholder Tore Abrahamsen med Valstrand skole i ryggen.

– Jeg ble først glad, en blir jo stolt av å få en sånn tillit, men så tenkte jeg «hva har jeg gjort nå?», innrømmer den nyansatte Valstrand-rektoren. Han fant imidlertid konklusjonen relativt raskt.

– Jeg kunne hoppa av og jobba med økonomi eller journalistikk, men det er skolemann jeg er, fastslår 40-åringen. Mottakelsen han har fått i Birkenes har også bidratt til følelsen av å ha havna på rett hylle.

– Det er veldig mange fine folk her. Det er en liten kommune med korte veier, og det setter jeg veldig pris på. Jeg opplever at vi er et lag og at vi vil det samme hvis vi er enige. Det er mulig å få til gode løsninger på kort varsel her, presiserer nyrektoren.

«Tromøygeit»

Han er innfødt Tromøy-gutt, eller «tromøygeit» på folkemunne, og bor fortsatt på Tromøya utenfor Arendal. De tre barna har etterhvert rukket å bli 5, 10 og 14 år. Håndballinteresserte lesere nikker sikkert gjenkjennende allerede, for denne mannen har lang og solid fartstid innen sørlandshåndballen, som både spiller og leder.

– Jeg kommer fra en bank- og håndballfamilie, har vært leder av den største gruppa i idrettslag, har vært ansatt i idrettslag, innen toppsatsing, og har to år som kommunikasjonsansvarlig og nettredaktør i ØIF Arendal, forteller den høyreiste bakspilleren.

Allsidig bakgrunn

Som «banksønn» var det ikke unaturlig at han valgte å studere økonomi. Nyrektoren er altså økonom i bunnen, med påfyll av entreprenørskap og innovasjon. Men han er også adjunkt med tilleggsutdanning, med religion, spesialpedagogikk, norsk og samfunnsfag i fagkretsen. Matematikk har han også, gjennom økonomiutdanninga. Arbeidskarrieren begynte imidlertid med noe ganske annet, nemlig som lagermedarbeider ved Arendal Bryggeri. Det var før studiene. I «voksen alder» har han jobba mange år som journalist, blant annet i Arendals Tidende, hvor han var med helt fra starten av. 40-åringen har også vært selvstendig næringsdrivende, men ikke minst har han 12 års fartstid som lærer ved Roligheden skole ved Færvik på Tromøy.

Liker å ta ansvar

Økonomen, Journalisten, håndballmannen og læreren har ikke prøvd seg som rektor før, men ansvaret for faglig utvikling, personalansvar, økonomi og drift for en hel skole skremmer ham ikke.

– Jeg gjør ikke noe av ansvar, sover godt om natta, bedyrer Tore, som tror den allsidige bakgrunnen kan være noe av forklaringen.

– Dét er en styrke, og det trenger en som rektor i dag. Det er krysspress, mange som mener noe om hvordan man gjør ting. Det er krevende, men givende, understreker han. Han finner også trygghet i den økonomiske kompetansen han har med seg i bagasjen.

– I høyeste grad. En skal jo styre pengesekken, og da er det en fordel med kjennskap til tall.

Entreprenørskap kommer også godt med, framholder ungdomsskolerektoren.

– Vi aner ikke hva som skjer om fem og ti år. Da er det en stor fordel å kunne tenke utenfor boksen, finne alternative løsninger på ting.

Ønsker å gjøre en forskjell

Som leseren nok har fått med seg er ikke den nye rektoren på Valstrand redd for å prøve nye ting. Men hvorfor rektor, og hvorfor i Birkenes?

– Jeg trivdes godt som lærer, men hadde lyst til å gjøre noe nytt, samle den erfaringa jeg har fått oppigjennom. Samtidig liker jeg å ta ansvar og ha ansvar, jeg liker en utfordring, og jeg liker å jobbe med mennesker, derfor liker jeg bedre å jobbe med mennesker enn med tall, forklarer Tore Abrahamsen. Han tenkte at hvis han noen gang skulle jobbe på skole uten å stå i klasserommet, så måtte det være nå.

– Skole har ansvar for mye, skole skal løse mye. Den balansen og det ansvaret der… Jeg håper jeg kan gjøre en forskjell, det er vel derfor jeg har tenkt i denne retningen, resonnerer Valstrand-rektoren.

Han har en klar formening om hva en skole er og skal være.

– Jeg er tydelig og vet hva jeg vil. Dette er en skole, et sted hvor vi skal lære og også ha det trygt og godt. Du er kommet hit for å lære, og da er det dét hodet ditt skal være innstilt på. Dette er billetten til framtida!