Om Birkenes

Innhold

Birkenes er en av Sørlandets innlandskommuner med mye flott natur.

Birkenes kommune består av de tre tidligere kommunene Birkenes, Vegusdal og Herefoss. Kommunen ligger omtrent midt i Agder, cirka tre mil fra Kristiansand og 13 kilometer fra Lillesand, som er nærmeste by. Fra kommunesenteret Birkeland er det kort vei også til Grimstad, Arendal og Kristiansand lufthavn Kjevik. Kommunen dekker et areal  på 637 kvadratkilometer og har cirka 5340 innbyggere (ved årsskiftet 2021-22).

Birkeland ligger langs riksvei 41, også kjent som Telemarksveien. Tovdalselva, som er Sørlandets eneste frittrennende vassdrag fra fjell til fjord, renner gjennom kommunen. Den vakre elva er lakseførende og trekker mange fiskere til Birkenes. En del av Ogge ligger også i Birkenes. Med sine 365 øyer omtales det 11,5 kvadratkilometer store innlandsvannet ofte som Sørlandets padleeldorado. Det høyeste punktet i kommunen er Storemyrknuten (531 m.o.h.), som ligger i Vegusdal, vest i kommunen.

Birkenes er kjent for dugnadsånd og et rikt kulturliv med mange og varierte tilbud til innbyggerne, spesielt barn og unge. UKM (Ung kultur møtes) i Birkenes har i mange år vært en av de største lokale kulturmønstringene for ungdom på Agder. Birkelandsdagene, som arrangeres tredje helga i august, trekker mange bygdefolk og tilreisende til Birkeland, til gratiskonsert fredagen, brukt- og delemarked lørdagen og museumsdag på Birkenes bygdemuseum søndagen. De siste åra har GB-festivalen, med konserter og gummibåtrace ned Tovdalselva, trukket mange festivaldeltakere til Birkeland andre helga i juli.

Hver av de tre tidligere selvstendige kommunene har sitt fleridrettslag; Birkenes IL, IL Gry og Herefoss IL. Birkenes IL er med sine mer enn 1100 medlemmer kommunens suverent største frivillige organisasjon. Idrettslaget, som ble stiftet i 1924, er spesielt kjent for å fostre opp skiskyttere som gjør det godt både nasjonalt og internasjonalt.

Hvert år arrangeres det kulturorientering, hvor det plasseres ut 40 poster i naturen og man kan kjøpe kart, klippekort og beskrivelse av postene på bensinstasjonen på Birkeland. Tilbudet er et samarbeid mellom kommunens kulturkontor og o-gruppa i Birkenes IL. Kulturkontoret har også sammen med idrettslagene etablert et toppturtilbud som er blitt svært populært. Det er plassert toppturpostkasse på 25 ulike utsiktspunkt i kommunen. Turhefte og klippekort fås kjøpt i servicetorvet på kommunehuset.

Med en anslått alder på 1000 år og en omkrets på 10,5 meter er Mollestadeika en av de største severdighetene i Birkenes. Eika står om lag tre kilometer sør for Birkeland sentrum, godt merket med skilt fra riksvei 41. Myhre Torvstrøfabrikk, landets eneste torvstrømuseum, ligger på Tveide Myrer, cirka fire kilometer fra Birkeland sentrum. Torvstrøfabrikken er en del av Birkenes bygdemuseum med museumsgården Grasham. I Vegusdal, vest i kommunen, ligger Iveland og Vegusdal bygdemuseum, også kalt Fjermedalsmuseet. Skrivargarden Nes, som fra gammelt av var sorenskrivergården i Råbyggelagets fogderi (Herefoss, Vegusdal, Iveland og Setesdalen), ligger i Herefoss, cirka 25 kilometer nord for Birkeland. Gården er godt synlig der den ligger på vestsida av Herefossfjorden.

Kommunens tusenårssted Tobias’ Jorde er en grønn lunge midt i Birkeland sentrum. Tusenårsstedet er opparbeidet til et populært park- og aktivitetsområde med egen utescene.

Jord- og skogbruk har tradisjonelt vært viktige næringer i Birkenes. I dag er industrien – spesielt treforedling, glassfiberproduksjon og transport – den største næringen i kommunen med sine nær 500 arbeidsplasser. Den største private bedriften er 3B Fiberglass Norway (tidligere Owens Corning), med drøyt 200 ansatte. Andre større bedrifter inkluderer Uldal AS (vinduer), Foss fabrikker (baderomsinteriør), Scanflex (dører), KOAB Industrier (mek. verksted) og Synkron Media (tidligere Birkeland Trykkeri).

Kontakt oss

Åpningstider Servicetorvet

Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10.00-14.00 (juli: mandag og torsdag 12-14)

Onsdag stengt

Sentralbordet er åpent 09.00-15.00 alle hverdager (juli: mandag og torsdag 12-14)

Besøksadresse

Smedens kjerr 30

Postadresse

Birkenes kommune, Postboks 115, 4795 Birkeland 

Telefon: 37 28 15 00   (Mandag-fredag kl.09.00-15.00, juli 10.00-14.00)
E-post: postmottak@birkenes.kommune.no
Org. nr: 964 965 870

Fakturaadresse

Birkenes kommune
Fakturamottak
Postboks 1003
4794 Lillesand

Fakturamottak.birkenes@struktur1.no

EHF-faktura: 9908:964965870

Organisasjonsnummer

Birkenes kommunes org.nr.:  964 965 870

Hva er eDialog?

Birkenes kommune har tatt i bruk tjenesten eDialog. Med eDialog kan du  sende oss brev og dokumenter digitalt i en sikker kanal.

Vanlig e-post regnes ikke for å være en sikker kanal og du skal ikke benytte
e-post om du skal sende oss sensitive opplysninger.

Vi oppfordrer både privatpersoner og virksomheter til å benytte eDialog til
å sende dokumenter til oss på en trygg måte.

Slik logger du inn via eDialog

 • Logg inn via eDialog
 • For å bruke tjenesten, må du logge på/autensiere deg ved hjelp av ID-porten (MinID, BankID m.m)
 • Når du har logget deg inn, fyller du ut skjemaet og laster opp dokumenter du vil sende oss (pdf, png, jpeg, tiff mv.)

Slik fyller du ut skjemaet

 • Velg om du er privatperson/innbygger (fødselsnummer) eller om du representerer en virksomhet (organisasjonsnummer).
 • Obligatoriske felt er merket med * (rød stjerne).
 • Tittel:  Hvilket dokument du sender og gjerne saksnummeret hvis dette er kjent.
 • Kommentar:  Gi ev. en utfyllende beskrivelse av forsendelsen din.
 • Husk å laste opp relevante vedlegg som (inntil videre) må være i PDF-format.
 • Klikk på "Send forsendelse" - forsendelsen blir kryptert og sendes direkte til vårt sak/arkivsystem. 
 • Du får kvittering med referansenummer på e-post (fra svarut.ks).

Slik kan du omgjøre et dokument til PDF-format

For Word-dokument velger du "Lagre som" og deretter filtype PDF.

LibreOffice og OpenOffice har egen knapp på verktøylinja som heter "Eksporter til PDF".

 • Kommunen har elektroniske skjemaer til formålet, f.eks. søknad om barnehageplass, søknad om stilling mm. 
 • Henvendelsen gjelder enkle spørsmål som ikke skal journalføres hos oss, da kan du kan sende e-post til postmottak@birkenes.kommune.no

Kommunen sender ut digital post

Kommunen bruker digital post så mye som mulig. 

 • Posten blir sendt på en sikker måte
 • Vi sparer miljøet
 • Vi reduserer offentlige utgifter

Her kan du kan lese mer om digital post.