Skiløyper

Innhold

Det finnes svært gode skimuligheter i Birkenes! Her finner du en kort oversikt over de viktigste områdene, samt oppdaterte føremeldinger.

 Skiløpere i Heimdalsløpet

Føremeldinger

Tråkkemaskinene (Engesland, Birkeland, Øynaheia) har nå egen gps. Du kan til enhver tid følge når og hvor de har kjørt på Skisporet - sør.

Du kan også sjekke føremeldingene på sidene til Midt Agder Friluftsråd.

Øynaheia/Toplandsheia

Dette området er et vintereldorado med flotte preparerte skiløyper både for skøyting og klassisk. Området ligger i Birkenes/Froland. Det er Øynaheia løypelag som har ansvar for drift av løypenettet. De får tilskudd til driften fra kommunene som ligger rundt; Arendal , Grimstad, Froland, Lillesand og Birkenes samt av Midt Agder Friluftsråd.

Toplandsheia og Øynaheia er utgangspunkt for løypenettet og det er store parkeringsplasser begge steder med plass til flere hundre biler. Det er toalett på begge steder. På Øynaheia ligger Øynastua som er skikafe og som regel åpen i helgene. Løypene går i området mellom Toplandsheia og Øynaheia. 

Bildet vises nyoppkjørte skiløyperBildet vises nyoppkjørte skiløyper -2Bildet viser nyoppkjørte skiløyper - 3

Herefoss lysløype

1250 meter lang lysløype med start fra Herefoss skole. Lett terreng. Lysløypa kjøres opp på dugnad av Herefoss IL.

Engesland lysløype 

Cirka 2 kilometer lang løype med start fra Engesland skole eller idrettsplassen på Engesland. Ei fin og variert løype som maskinprepareres på dugnad av IL Gry, til både klassisk og skøyting.

Bellandsheia, Vegusdal

Cirka 4 kilometer lang rundløype som starter fra Engesland skole og går i fint og åpent heieterreng.  Løypa kjøres opp på dugnad av IL Gry, ved ledig kapasitet.

Birkenesparken lysløype

Den 3 km lange lysløypa har start fra Birkenesparken. Løypa går i lett terreng ned mot skiskytterarenaen og elva. Løypa kjøres jevnlig opp med scooter eller  løypemaskin av Birkenes IL (dugnad) for både klassisk og skøyting.

Fjeldskårløypa på Tveide

Denne løypa er 8 km lang. Start fra gamle Tveide stasjon som ligger ca 3 km sør for Birkeland (mot Lillesand). Det er parkeringsplass ved veien inn mot Torvstrøfabrikken og løypetrasé langs veien inn til den nye barnehagen. Løypa går i lett terreng utover Tveidemyrene og oppover til Fjeldskår. Ei fin rundløype. Kjøres opp ved ledig kapasitet av Birkenes IL, enten med scooter eller med løypemaskinen til Birkenes IL.

Heimdal-Tjøntveit-Mosfjeld

Hvis gode snøforhold arrangeres det tradisjonsrike Heimdalsløpet hvert år, som regel i mars. Da kjøres det opp løyper (klassisk) fra gården Heimdal og sørover til Mosfjeld og ned til Flakk og Birkeland. Løypene kjøres på dugnad så det er avhengig av kapasitet.

Tobias jorde

Tobias jorde ligger midt i Birkeland sentrum. Ved ledig kapasitet kjøres det opp løyper og preparerers for skileik av Birkenes IL (dugnad).