Dagsturhytte Birkenes  - Kolåsbu

Innhold

Dagsturhytta Kolåsbu i Birkenes ble offisielt åpnet søndag 11. desember 2022 av fylkesordfører Arne Thomassen og ordfører i Birkenes, Gyro Heia. Hytta ligger på Herefoss, like under Kolåsen med flott utsikt utover Herefossfjorden og herefossbygda.

Bålkos på tunetPanoramautsikt over fjorden

Selve hytta er utstyrt med vedovn, saueskinn, lånetøfler og et lite bibliotek og den er  vel verdt et besøk, vinter som sommer. Toalett har den også, cirka 20 meter fra hytteveggen.

Det er mange som  har bidratt til at det nye turmålet i Birkenes er blitt en realitet; fylkeskommunen og SR bank med penger, HL Bygg med håndverkere/montører, Herefoss IL med dugnadsfolk som har tilrettelagt grunnen og bygd utedo, og ikke minst grunneier Andreas Holm som har stilt grunn til rådighet. Glemmes må heller ikke Agder fylkesbibliotek som via Birkenes folkebibliotek har gitt bøker til turbiblioteket i hytta. 

Hytta eies av Birkenes kommune. En stor takk til Herefoss IL som har tatt på seg driften av hytta.

Arne, Bård og Wenche

Ordfører Gyro Heia åpner dagsturhytta sammen med fylkeordfører Arne Thomasen

Gjengen fra Herefoss IL som har lagt ned mange timer for å få toalett og hytta klar til åpning

Kart over turstien til dagsturhytta Kolåsbu i Herefoss.

FLERE VEIER Å VELGE MELLOM: Det er flere alternative turstier som fører til Kolåsbu. Man kan starte ved Hanefossbrua eller Hanefossdemningen. Da er turen ikke mer enn ca 0,7 km, men du kan få en fin rundtur ved å gå opp fra Hanefossbrua via Kolåsbu og Kolåsen til Hanefossdemningen og ned igjen til brua, en rundtur på ca 2,2 km. Hvis du ønsker en mer krevende og bratt sti opp, kan du starte ved Herefossen. Som du ser av kartet er det også mange andre fine turstier i området.

NB! Dersom du ønsker en litt lengre fottur, kan du parkere ved butikken i Herefoss sentrum og spasere veien mot Nes og Hanefossen. På veien vil du passere Herefossen, og du går langs idylliske Herefossfjorden.

 

Butikken

Herefossen

Tjøstplfs brygge

Det er idyllisk å gå langs Herefossfjorden mot Nes. Det anbefales å gå til Hanefossbrua og derfra går det tursti til Kolåsbu. Langs fjorden er det mulig å ta en rast ved gapahuken og badeplassen som heter Tjøstolfs brygge, man går forbi den fine Herefossen eller så kan man bare nyte den fine fjorden.

GOD TUR!

I Kirkekilen kan man både bade og spille sandvolleyball. I løpet av 2023 kommer det også et sanitæranlegg her.

Hegra står i Herefoss sentrum.

Herefoss kirke ligger like ved Kirkekilen.

Kirkekilen

Hegra

Herefoss kirke

Historikk og informasjon om Herefoss