Ny toppturrekord – igjen!

Toppturbøkene er nå samlet inn for 2017, og sannelig ble det ny rekord igjen. Utrolige 17.961 besøk på birkenestoppene i 2017!

Ny toppturrekord igjen Utsiktsbilde

BILDET: Toppturene byr på flotte naturopplevelser i tillegg til å gi god trim.

– Vi er veldig stolte over resultatet. Birkenes har jo bare litt over fem tusen innbyggere, sier kulturleder Wenche Flaa Eieland.

Startet i 2005

Toppturtilbudet i Birkenes startet i 2005, som ett av flere folkehelsetiltak. De første årene var kun noen få topper med i opplegget, men siden har både antall topper og antall besøkende økt kraftig.

Første året var det i underkant av 2.000 underskrifter i bøkene som var lagt ut på de offisielle turtoppene. Da folkehelsetilbudet i 2012 ble videreutviklet med egen brosjyre med kart, klippekort og beskrivelse av 13 topper i Birkenes, gjorde besøksstatistikken et byks (se lenke under).

Mer populært enn noensinne

Og i år har altså toppturtilbudet, som er et samarbeidsprosjekt mellom kulturkontoret i kommunen og idrettslagene Birkenes IL, IL Gry og Herefoss IL, vært mer populært enn noensinne.

– Det er veldig gledelig at toppene er så godt besøkt, og vi får mange positive tilbakemeldinger fra folk som får flotte naturopplevelser og blir kjent med Birkenesnaturen på en ny måte, forteller kulturlederen.

– Det er også mange som leverer fullt klippekort, og de er svært fornøyde etter å ha klart alle toppene, legger hun til.

Tredelt formål

Noen av toppene ligger i nærmiljøet der folk bor, mens noen er plassert litt lenger vekk.

På hver topp er det plassert klippetang, og alle som har besøkt minst 16 av 17 topper kan gå innom Servicetorvet på kommunehuset og hente seg en fleecegenser eller t-skjorte med egen toppturlogo på som premie.

Målet med toppturene er tredelt:

1. God trim som skaper økt folkehelse. Godt for kroppen er også godt for toppen! (både fysisk og psykisk helsegevinst) Det er moro å ha et mål å strekke seg etter.
  2. Får en fin naturopplevelse underveis til toppen og en spesielt god følelse når man kommer litt høyt og kan skue utover. Det er en premie i seg selv å nå toppen og få den fine utsikten.
  3. Blir kjent i naturen og i kommunen.

Uttrekkspremier 2017

Trekning av vinnere på de ulike toppene i 2017 er nå foretatt og vil bli annonsert i Birkenesavisa og på en stor plakat i vinduet på biblioteket på Birkeland. Gevinster kan hentes på biblioteket.

Ny topp

Nye bøker og klippetenger er allerede lagt ut igjen i postkassene. I 2018 er det lagt til en ny topp – Dyblemyrheia. Den nye toppturen starter fra Risvand (P), følger grusveien og barnevandrerstien et stykke og går opp til toppen med flott utsikt over Grimevann og heiene rundt.

– Det selges fortsatt brosjyrer og klippekort, så nå er det bare å komme seg ut, oppfordrer Wenche Flaa Eieland, som lover t-skjorte eller fleece til alle som fullfører minst 17 av 18 topper. Barn under 12 år kan få premie for 10 toppturklipp. Klippekortet leveres på Servicetorvet i kommunen eller direkte til kulturkontoret.

Ny toppturrekord igjen Dyblemyrheia

BILDET: Kulturorienteringsgeneral Trygve Løland på Dyblemyrheia som er siste tilskudd til turtopp-porteføljen.

Besøksstatistikk